Hakutermin ”tietoturva” hakutilasto on mielenkiintoinen. Tilastosta on havaittavissa merkittävä nousu aiheen kiinnostavuudessa loppuvuodesta 2020. Tähän on todennäköisesti vaikuttanut tapahtuneet tietomurrot ja näiden saama merkittävä julkisuus.
Hakuterminä tietoturva
Tilasto osoittaa osaltaan sen, että esimerkiksi tietoturva hakutermillä on ehkä suhteellisen matala kiinnostus hakijoiden keskuudessa sen merkitykseen nähden. Tosin on huomattava, että hakijoilla on erilaiset tarpeet ja käsitykset, jotka vaikuttavat käytettyihin hakutermeihin. Pääset alla olevasta linkistä kuvan mukaiseen hakutulokseen ja voit tutkia Google Trends -palvelussa erilaisten hakutermien trendejä esimerkiksi tietoturvaan tai myymiisi tuotteisiin liittyen.
Lähde: https://trends.google.com/trends/explore?date=2020-09-23%202021-03-23&geo=FI&q=tietomurto
Hakutermin ”tietoturva” hakutilasto ajalta 23.9.2020 – 23.3.2021.
Vinkki: Tietoturvan varmistaminen tulee olla yrityksen vuosikellossa samaan tapaan kuin toimituksien logistiikka, myynnin seuranta ja verojen maksaminen!
Etätyö ”erilaisessa ympäristössä”, kuten Keski-euroopassa tai Aasiassa. Miten varmistan sujuvan työnteon ja vältyn vaaroilta?
Ympäristön vaikutus työsuorituksen onnistumiseen
Kirkas auringonvalo tai liiallinen pimeys saattaa häiritä tuottavuutta. Ulkona työnteko onnistuu vain pohjoiseen osoittavalla terassilla, jossa myös usein tuulee vähemmän.
Häiritsevä meteli saattaa yllättää odottamattomasti. Valitse tällöin ”pakopaikka” työnteon tai verkkotapaamisen onnistumisen varmistamiseksi. Pakopaikka voi olla läheisen hotellin neuvottelutila.
Sähkökatkoja sattuu Suomessa ja ulkomailla. Sähkökatkoihin voi varautua huolehtimalla omat verkkoyhteydet ja etenkin Aasiassa kannattaa selvittää ”pakopaikka” etukäteen.
Pöydän valinta kahvilassa: Suojaa omaisuutesi asettamalla esimerkiksi laukun remmit tuolinjalan ympärille ja valitse paikka siten, että vieressä ei ole esteetöntä kulkuväylää.
Syötä tunnusluvut ja puhelimen koodit aina kämmenen suojassa. Varkaat saattavat kuvata videokameralla tapahtuman ja vasta tämän jälkeen varastaa laitteet.
Huomioi turvallisuus valitessasi sopiva paikka työntekoon.
Välineiden käyttö ja tiedonsiirto
Sosiaalisen median palveluiden käytössä on rajoitteita ja esimerkiksi tietoturvallinen sähköpostipalvelu mailbox.org on Venäjällä estetty. Eston voi kiertää ottamalla etäyhteys esimerkiksi VPN sovelluksella Suomessa sijaitsevaan työasemaan, jota käytetään ns. päätteenä.
Tietojen siirtäminen Euroopan ulkopuolelle saattaa olla tehtyjen sopimuksien vastaisia. Tämän johdosta asiakkaiden luottamukselliset tiedot on syytä säilyttää EU-alueella. Tämä saattaa asettaa joitakin vaatimuksia työsuorituksiin.
WhatsApp, Facebook ja vastaavat sosiaalisen median sovellukset eivät sovellu mielestäni luottamuksellisen tiedon jakamiseen. Kyseiset sovellukset ovat myös kielletty useissa yrityksissä. Tällä hetkellä turvallisin pikaviestisovellus on todennäköisesti Signal, jossa viesti tallennetaan vain päätelaitteeseen, ei palvelimelle. Tämän lisäksi Signal on avoimen lähdekoodin sovellus, joka on mahdollistanut tietoturvayhtiöille lähdekoodiin tutustumisen.
Huomioi ympäristösi ja varmista tehokas työskentely paikasta riippumatta.
Internetyhteydet
Operaattoreiden verkkojen välisissä kuuluvuuksissa on eroja sekä nopeudessa, että toimivuudessa. Suosittelen hankkimaan kahden eri operaattorin liittymät, jolloin on paremmat edellytykset saada nettiyhteys toimimaan luotettavasti.
Datan käyttörajoitukset saattavat aiheuttaa yllätyksiä, mikäli tiedostojen automaattiset synkronoinnit tai tietokoneen päivitykset ovat aktivoitu. Kannattaa tutustua laitteisiin ennalta, jotta asetuksien muuttaminen on helpompaa.
Ulkomailla liittymät kannattaa ostaa aina operaattorin virallisesta myymälästä, vaikka se on usein työlästä. Ulkomailla puhelinliittymien myyjät pyytävät esimerkiksi puhelimesi itselleen SIM-kortin asentamista varten. Älä anna. Ota mieluummin mokkula mukaan, johon SIM-kortti asennetaan.
Julkiset hotellien ja ravintoloiden avoimet verkot ovat tietoturvariski! Käytä omaa yhteyttäsi mikäli mahdollista.
Netti toimii toisinaan kainuussakin hienosti 🙂
Varkaus tai rikkoutuminen
Mieti etukäteen mistä saat huollon tai korvaavan laitteen. Laitevalmistajien huoltotakuissa ja takuutuotteissa on eroja, osa kattaa koko maailman ja osa on rajattu Suomeen tai EMEA alueeseen.
Selvitä miten työympäristösi palautetaan. Esimerkiksi meillä Avosorsassa työympäristö palautetaan linuxin asennus scripteillä ja kopioimalla tarvittavat tiedostot kryptauksella suojatulta medialta. Tähän kuluu työaikaa noin kaksi tuntia ja tämä ratkaisu on laiteriippumaton, eli esimerkiksi kannettavan voi korvata millä tahansa tietokoneella.
Huolehdi, että kaikki tietosi on kryptattu! Tämä tarkoittaa tietokoneiden ja kannettavien lisäksi ulkoisia muistitikkuja ja muita tallennuslähteitä.
Huolehdi laitteiden vakuutusturvasta!
Miten palaudut yllättävistä tilanteista?
Omaisuuden suojaus
Turvamerkintä ja läppärissä tunnistetarra, joka helpottaa laitteen tunnistamisessa esimerkiksi lentoaseman turvatarkastuksessa.
Suojele omaisuuttasi tilanteissa, jossa ympärillä olevat ihmiset aiheuttavat sekavan tilanteen. Laita omaisuutesi suojaan (vaikka laukkuun) ja jos teitä on useampi henkilöä, vain toinen osallistuu tilanteen selvittämiseen.
Huolehdi aina esimerkiksi repun rintaremmi tai laukun nyöri tukevasti itseesi, jotta sitä ei ole helppo napata vetämällä irti. Laukun vetoketjuihin kannattaa laittaa klipsit, jotka pitää avata, jotta vetoketjun saa avattua. Pakkaa sähkölaitteet vesitiiviiseen pussukkaan, mikäli koet että liika vesi saattaa olla ongelma.
Mikäli olette ulkomailla, muista että paikallinen ei koskaan kysy neuvoa turistilta!